Magyar baka

A gömböt vinni, a kockát gurítani kell. Ismerős? Akkor voltál katona. :-) Te ezt még nem hallottad? Akkor itt az ideje, hogy megtudd miről maradtál le.

Archívum

Kiárusítja az elavult fegyvereket a Magyar Honvédség

BradBrutal 2010.11.08. 16:53

Akár MiG-29-es harci gépekhez való rakétát vagy páncélozott járművön használt géppuskát is lehet vásárolni a Magyar Honvédségtől, amely igyekszik kiárusítani elavult fegyverkészleteit. A pályázaton csak engedéllyel rendelkező cégek indulhatnak, a továbbértékesítéshez pedig ki kell kérni az oroszok engedélyét is.

Kézifegyvereket, egykor harckocsikban használt géppuskákat, de nagy hatótávolságú légvédelmi rakétákat és bombákat is kínál eladásra a Magyar Honvédség. A zömében az egykori Szovjetunióban kifejlesztett eszközök mára igencsak elavulttá váltak - írta a Népszabadság hétfői számában. Az "inkurrens fegyverzettechnikai szakanyagokat" pályázaton kínálják eladásra, december 6-ig lehet rájuk jelentkezni.

A lap szerint egy kisebb hadsereget fel lehetne fegyverezni az eladásra kínált arzenálból. Megvásárolható például a MiG-29-es harci gépek R-60-as típusú rakétája is, amelyből majdnem 300 darab van eladó. Megvételre ajánlanak emellett a Kalasnyikov mintéjára Magyarországon készült AMD-65 típusú gépkarabélyokat, SZVD távcsöves puskákat és harcjárművekre való géppuskákat is.

A harci eszközöket csak fegyverkereskedelemhez, illetve katonai eszközök, robbanóanyagok megsemmisítéséhez szükséges engedéllyel rendelkező vállalkozások vásárolhatják meg. Ahhoz, hogy egykori szovjet eszközöket valamely harmadik országnak eladjanak, az orosz fél engedélyére is szükség van, illetve a fegyverkereskedelemre vonatkozó uniós szabályokat is be kell tartani. Ez valószínűleg kizárja, hogy a fegyverek egy harmadik világbeli hadszintérre kerüljenek.

Az "inkurrencia", vagyis a nem használt anyagok eladására még 2004-ben miniszteri biztost jelöltek ki, és úgy tervezték, hogy a honvédség néhány év alatt megszabadul a felesleges készleteitől, ez azonban máig nem történt meg. A Népszabadság szerint az értékesítési folyamattal szemben az Állami Számvevőszék az elmúlt években több kifogást is emelt, egyebek között azért, mert az eladásra kínált eszközök értékét alulbecsülték.

 

Forrás: origo.hu

Címkék: aktuális

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://magyar-baka.blog.hu/api/trackback/id/tr72433918

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Korszerűsítik a Kalasnyikovokat 2010.11.22. 14:47:02

Lézerrel is felszerelhetnek 1500 Kalasnyikovot - a keretszerződést egy jó szocialista kapcsolatokkal rendelkező céggel kötötte meg a szaktárca.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása